Toogle Left

Statistika Župe Grabovica 2015.god.

 

Opće je poznato da duvanjski i livanjski kraj imaju pojačana, jako naglašena migracijska kretanja. Dva su faktora koja su bitno utjecala na takvo stanje duha kod čovjeka buškoblatskog kraja.

Prvi uzročnik raseljavanja je potapanje polja tj. žitnice, izvora kakve takve egzistencije.

Drugi razlog iseljavanja je odlazak na rad u inozemstvo. Kad su ljudi ekonomski ojačali i kad je trebalo ulagati i graditi, radije su izabrali,ponajviše radi djece i školovanja, odseljenje u veće centre koji su pružali bolje mogućnosti za školovanje i život nego što su ga imali u svom rodnom zavičaju.

Tako je počelo postupno iseljavanje koje još uvijek traje. Ima i ohrabrujućih primjera povratka na svoju baštinu, gradnji novih modernih kuća koje se lijepo uklapaju u ovaj pitoreksni krajolik.

Pastoralni pohodi obiteljima, blagoslov kuća o Božiću i Novoj Godini su izvanredna prilika da se sazna kakvo je sadašnje stanje župe i mjesta koja tu župu sačinjavaju. Evo razultata do kojih smo došli o župi Grabovici, o broju domaćinstava, o broju stanovnika i  prosječnoj starosti župljana. Htjeli smo saznati i popisati koliko je obitelji iselilo iz župe Grabovice i koliko je novih obitelji od njih nastalo.

 

 

 

Obitelji s 1 članom

Obitelji s 2 člana

Obitelji s 3 člana

Obitelji s 4 i više članova

Broj obitelji

165

       37

       41

       23

        64

Broj stanovnika

507

 

 

 

 

Prosječna dob žitelja u župi je  44,5 godine

Iz župe Grabovice je odselilo i od njihovih potomaka  sveukupno  914 obitelji je nastalo. Svuda po svijetu su se raselili, a najprisutniji su u hrvatskim gradovima: Zagrebu i okolici, Splitu, Kaštelima i Trogiru, Vinkovcima, Đakovu, Osjeku i Bjelovaru i u drugim mjestima i gradovima. Ovo nije konačna brojka, naime za pleme Ćurića u Dobrićima, gdje ne bijaše nikoga , sve su kuće zatvorene, tu se nije uspjelo, barem približno, prikupiti tražene podatke.

U 2015 godini Kršteno je 4 djece  -  nijedno nije ostalo živjeti u ovoj župi.

Umrle su 23 osobe  - 10 odseljenih i 13 domaćih

Krizmano je 2 mladih.

Vjenčano je  8 parova, 1 iz župe i odselio  i 7 parova iz drugih župa.

Toogle Left