Toogle Left
 • kapelica1.jpg
 • kapelica2.jpg
 • kapelica3.jpg
 • kapelica4.jpg
 • kapelica5.jpg
 • kapelica6.jpg
 • kapelica7.jpg
 • kapelica8.jpg
 • kapelica9.jpg
 • kapelica91.jpg
 • kapelica92.jpg
 • kapelica93.jpg
 • kapelica94.jpg
 • kapelica95.jpg

Izlet župnog zbora u Istočnu Hercegovinu

Subotu, 20. svibnja, naš župni zbor proveo je na jednodnevnom izletu u Istočnoj Hercegovini.
Ideja o izletu rodila se već oko uskršnjih blagdana. Bilo je raznih prijedloga gdje otići, što posjetiti ali konačnu odluku, kao i organizaciju prepustili smo našem župniku koji je sve do najsitnijih detalja pomno isplanirao.
Mnogo toga smo posjetili i vidjeli što ćemo Vam pokušati prenijeti kratkim putopisom i fotografijama.

Polazak je dogovoren u ranim jutarnjim satima ispred župne crkve.
Molitvom smo zazvali pomoć i zaštitu Djevice Marije i krenuli prema našem prvom odredištu, Pelješkom mostu.
Tamo stižemo već oko 8 sati. Kratko smo stali na obližnjem vidikovcu kako bismo uživali u veličanstvenom pogledu na veličanstveni most i fotografirali se za uspomenu.

 

Dalje smo put nastavili prema Neumu. Tu smo posjetili crkvu Gospe od zdravlja gdje nas je srdačno ugostio župnik don Mladen Šutalo koji nam je pokazao župnu crkvu u kojoj smo pjesmom pozdravili Majku Božiju. Tu smo imali priliku posjetiti muzej i galeriju gdje se čuvaju brojna umjetnička djela i arheološki nalazi koji potječu čak iz Kamenog, Brončanog, Željeznog doba te Rimskog i Srednjeg vijeka.


            

Nakon toga posjetili smo župu Gradac gdje je don Blaž proveo 18 godina kao župni upravitelj (od 1984. do 2002).
Tu nam je dobrodošlicu poželio župnik don Ante Pavlović koji nam je pokazao župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije te spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća gdje smo odali počast kratkom molitvom.

   
Sljedeće odredište bilo nam je biskupijsko Marijansko svetište Kraljice mira u župi Hrasno.
Tamošnji župnik don Vinko Raguž ljubazno nas je primio, pokazao nam župnu crkvu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije koja se nalazi u podnožju uzvisine Gradina kao i postaje Križnog puta. Do na vrh Gradine vode stepenice gdje se nalazi predivan brončani kip Kraljice mira. Don Vinko nam je kratko ispričao povijest župe i o nastanku svetišta koji je bio dugotrajan proces posredovanjem tadašnjeg župnika don Stjepana Batinovića čija se bista nalazi u crkvenom dvorištu kao i Gospina špilja koju je don Stjepan sagradio 1958. god.

    


I tu smo imali priliku molitvom odati počast žrtvama stradalim u Drugom svjetskom ratu, kojih je bilo više od 2000, ispred spomenika sagrađenom njima u čast.


Dalje nas je put vodio do Hidrocentrale Čapljina gdje smo proveli određeno vrijeme u razgledavanju ogromnih postrojenja koja se nalaze nekoliko desetaka metara ispod zemlje.

   
Zatim smo posjetili jedno od najstarijih groblja na tim prostorima u selu Klepci. Na tom groblju počiva tijelo don Ilije Tomasa, nekadašnjeg tamošnjeg župnika koji je mučki ubijen od strane partizana u Drugom svijetskom ratu, u svibnju 1942. god.


Slijedeća destinacija - Karaotok u sklopu Parka prirode Hutovo blato. Tu smo objedovali te proveli vrijeme u šetnji prirodom i u vožnji brodicom po močvarnom djelu Hutova blata i rijeci Krupi, zaista uživajuću u prekrasnom prirodnom krajoliku.
Nakon vožnje brodicom mladi dio zbora imao je priliku okušati se u adrenalinskom parku i tzv. Zip-line poligonima dok smo mi ostali razmjenjivali dojmove uz popodnevnu kavu.

    Valjalo se iza toga uputiti na posljednje odredište našeg izleta, u župu Čeljevo u kojoj je don Blaž također bio župnik.
Na Putu do Čeljeva zaustavili smo se kratko u gradu Počitelj i selu Tasovčići u kojem je za vrijeme don Blaževa upravljanja župom sagrađena prekrasna nova crkva i župni dvor.

 

 
Odatle stižemo u Čeljevo gdje nas je ugostio župnik don Ivan Šutalo. Kako smo stigli na vrijeme imali smo vremena razgledati lijepo crkveno dvorište i župnu crkvu Srca Isusova te se podružiti sa ondašnjim vrlo srdačnim ljudima koji ne skrivaju radost zbog susreta sa svojim bivšim župnikom don Blažem.


Jedno je sigurno, don Blaž je ostavio jako lijepi trag na ljudima kao i na građevinama koje su izgrađene ili obnovljene za vrijeme njegova upravljanja tim župama.
Moleći krunicu i slaveći Svetu Misu pjesmom i molitvom prikazali smo zahvale Gospodinu i Blaženoj Djevici Mariji na predivnom danu, druženju i zajedništvu, na predivnim ljudima i župnicima te na njihovu gostoprimstvu.


Kući smo, Bogu hvala i slava, stigli u kasnim večernjim satima.
Zadovoljni i ispunjeni nastavljamo pripremu za proslavu našeg nebeskog zaštitnika Sv. Ante Padovanskog o kojoj se veselimo izvijestiti Vas.

Na kraju, u ime svih članova župnog zbora želim uputiti neizmjernu zahvalu našem župniku don Blažu na požrtvovnosti i organizaciji ovog lijepog izleta.
Neka je Bogu hvala i slava!
I. Mamić

Toogle Left